PROPIETATS TERAPÈUTIQUES I CURATIVES DE LA MEL NATURAL

PROPIETATS TERAPÈUTIQUES I CURATIVES DE LA MEL NATURAL.

 

La mel és un producte natural elaborat per l’abella Apis Mellifera a partir del nèctar i  secrecions de les plantes.  Els humans ja la consumien fa més de 200.000 anys i era un aliment molt apreciat, no només per les seves propietats nutritives sinó també per les seves propietats energètiques i curatives .

La mel està composta d’aigua, hidrats de carboni (sucres), proteïnes, àcids orgànics, minerals, oligoelements, vitamines i enzims.

Quins secret té la mel que encara avui dia  es consideri  un producte natural i saludable?

No sé si mai es descubrirà el seu secret, però són moltes les generacions que s’han beneficiat de la mel. Les generacions del neolític, com demostren les pintures rupestres de les coves de Araña, els antics egipcis, que utilitzaven la mel per problemes digestius, renals, oftalmològics  o com ungüents…. fins i tot les llegendes expliquen que el propi Zeus, pare dels Déus, va ser alimentat de nen amb mel. Hipócrates, pare de la medicina , la recomanava als seus pacients per allargar la vida.

Algunes de les seves propietats depenen de les flors que les abelles han visitat. Així doncs anem a conèixer quins beneficis ens aporta cada tipus de mel.

TIPUS DE MEL:

MEL DE ROMANÍ o MEL CRUA DE ROMANÍ: Recomanda en cas d’insuficiència hepàtica, acidesa i úlceres d’estómac, irritació del coll degut al tabac, contra l’asma i l’esgotament físic. Indicada en cas d’amenorrea, estrés i ansietat.

MEL DE MIL FLORS: És de les més completes degut a la gran varietat de mels de diferents flors que s’hi poden trobar. És apropiada per al mal de coll, constipats, etc…

MEL DE BRUC: Elevat contingut mineral i rica en ferro. Indicada en estats de poca gana, cansament, anèmia i problemes cardíacs. Prevé la formació de pedres i està indicada en malalties de les vies urinàries, és diürètica. Molt útil  contra el reuma.

MEL D’EUCALIPTUS: Adequada per a les vies urinàries, el coll i els pulmons. És antisèptica, va bé per a la tos i pels problemes respiratoris: bronquitis…

MEL DE CASTANYER: Activa la circulació sanguínia. Està indicada pels transtorns venosos, anèmies i estats de cansament. Degut que és una mica astringent, és apropiada en cas de diarrea.

MEL D’ACÀCIA: Recomanada per a nens petits. Indicada en cas de diabetis i estrenyiment, al regular el trànsit intestinal.

MEL DE TARONGER: Té efectes sedants i indicada en cas d’insomni. Prendre-la abans d’anar a dormir. Està indicada també per a nens.

MEL DE TIL.LER: Recomanada per a l’arteriosclerosis, menstruacions problemàtiques i afavoreix el descans nocturn. Té propietats diürètiques, calma els espasmes i dolors gàstrics en estimular el procés digestiu.

MEL AMARGANT D’ARBOÇ: Antisèptica de les vies urinàries. Apropiada en cas d’asma.

MEL D’ALZINA: És la més rica en minerals, zinc i ferro. També porta vitamines B2 i B6. Indicada doncs en  cas d’anèmia.

MEL DE FARIGOLA: Indicada per a problemes respiratoris de caràcter inflamatori com tos convulsiva i asma. Molt indicada com a tonificant en estats de cansament per recuperar les forces físiques. Antisèptica i eficaç en estats depressius, a més reguladora de la tensió arterial.

MEL D’ESPÍGOL: És una mel antisèptica ajuda a combatre la tos rebel, l’asma, la bronquitis, la grip… És  expectorant i sedant. És diürètica i antireumàtica. Indicada també per problemes de  cor.

MEL AMB PRÒPOLIS: Té propietats bacteriostàtiques i bactericides, fungicides, anestèsiques, antiinflamatòries, cicatritzants (aplicació tòpica) i immunològiques al estimular el sistema immunològic. Es pot prendre de forma preventiva per augmentar les defenses del cos, en portar alt contingut de bioflavonoides (500 vegades més que una taronja). És apropiat en problemes de : l’aparell respiratori (otitis, faringitis, amigdalitis, rinitis al.lèrgic i sinusitis), de l’aparell digestiu (gastritis, trastorns hepàtics biliars, diarrea per candidiasis intestinal) i afeccions dermatològiques (ferides, cremades, abscessos…). Indicat també en estats de cansament i falta d’ànim.

MEL AMB CACAO (XOCOMEL): És un aliment reconstituient i molt energètic. Indicat en situacions de cansament físic i mental. Potencia la memòria. És excel.lent per mantenir una bona salut cardiovascular. Molt rica en antioxidants, que ens ajudaran a prevenir la degeneració de les nostres cèl.lules. És un estimulant del nostre sistema digestiu. Ens ajudarà a reduir el colesterol i els trigricèrids. Podràs prevenir els refredats i la tos gràcies a la mel.

MEL AMB GELEA REAL: La gelea real actúa com un estimulant de l’organisme. Augmenta les defenses naturals del cos i la capacitat física i intel.lectual. Aporta energia, redueix la sensació de fatiga i regula i millora el sistema digestiu. També ajuda a equilibrar la tensió arterial i redueix el colesterol. Actúa com un regenerador cel.lular i retrassa l’envelliment prematur de la pell. Disminueix l’ansietat i el  nerviosisme i millora la circulació de la sang. Pot provocar al.lèrgia. Contraindicada en gent asmàtica i malaltia d’Addison.

POL.LEN: Conté un poderós complex vitamínic, augmenta la potència tant mental com física de l’organisme. És un extraordinari regulador hepàtic i intestinal (diarrea, estrenyiment). Augmenta la taxa d’hemoglobina i el nombre d’hematies a la sang. Adequat per a persones dèbils, convalescents o víctimes de depressió. En els xiquets afavoreix el seu creixement i desenvolupament físic i intel.lectual. Ha de prendre’s amb els menjars per a facilitar l’assimilació de proteïnes, o bé en dejú per rebre una important aportació energètica.

Esperem que amb aquest escrit trobeu la vostra mel i conegueu una mica millor la seva diversitat.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *